Forskning om seksualitet og revmatisme

 

God livskvalitet er bra for helsa, og til det hører seksuell tilfredshet. Det er gjort lite forskning på hvordan det å ha en revmatisk sykdom innvirker på seksuallivet. Ylva Helland holder på med doktorgrad om emnet. Artikkelen er skrevet på bakgrunn av foredrag hun holdt for lupusgruppa 7. november 2011.

 

Hensikten med hennes undersøkelser var å kartlegge erfaringer og opplevelser omkring seksualitet, ikke bare utfordringer og problemer. Doktorgradsarbeidet består av tre studier. To av studiene er spørreundersøkelser av henholdsvis revmatikere og helsepersonell. Siste studie er basert på intervjuer med 23 personer med leddgikt, Behkterevs og psoriasitt artritt.

Blant brukerne som var med i hennes studier, rapporte ca 30 % at sykdommen hadde betydelig innvirkning på seksuallivet. Resten merket noe eller ingen påvirkning. God kommunikasjon med partneren er viktig for å oppveie de utfordringene sykdommen kan gi. Ellers rapporte brukerne i undersøkelsen om at de tok i bruk kreativiteten for å tilpasse aktivitet og bevegelser til de begrensninger man hadde. Fatigue, mentalt stress og fysiske begrensninger hadde negativ innvirkning på seksuallivet.

 

Blant legene i undersøkelsene mente de aller fleste at seksulitet var et relevant spørsmål i helsesammenheng. Likevel svarte 74% at de sjelden eller aldri tok opp temaet. 88% mente at det også burde være pasienten som tok initiativ til å ta opp et så sensitivt spørsmål. Det er fare for at enkelte vil oppleve det som overtramp dersom emnet blir tatt opp uoppfordret.

 

Ylva Helland fant bare èn undersøkelse om lupus og seksualitet. Den omfattet 100 kvinner med lupus. I forhold til resten av befolkningen hadde kvinnene i undersøkelsen lavere seksuell aktivitet, mer avholdenhet og mer vaginal tørrhet. 72% av de spurte ønsket legens spørsmål om temaet.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.