Linnex mot muskel- og leddsmerter

Linnex er en varmesalve i stiftform som benyttes for å lindre generell ømhet og verk i muskler og ledd. Linnex inneholder salicylat, chilipepper, kamfer og mentol. Salicylat er klassifisert som smertestillende og betennelsesdempende. Chilipepper, kamfer og mentol virker lokalt i huden og gir lindring og økt blodtilførsel. Stiften påføres huden enkelt, ved å stryke 1-2 tynne lag direkte på problemområdet. Effekten oppnås innen 10-15 minutter.

 

Salicylat i kremer, salver, stifter og geler for topisk administrasjon har også en irriterende effekt og virker smertelindrende ved å avlede (counter irritation) den opprinnelige smertefølelsen. Generelt benevnes disse stoffene som “rubefacients”, det vil si stoffer som smurt på hud virker irriterende og gir en rødfarge. Rødfargen kommer av at stoffene virker på blodkar i huden som utvides, noe som gir økt blodtilførsel til stedet og varmefølelse.

Kamfer virker også som “rubefacients” og er mye brukt i produkter for revmatiske smerter, leddbetennelser, ømme muskler, forstuinger bloduttredelser og kløe. I dag brukes mest ren kamfer løst i en nøytral oljebase.

Capsaicin er stoffet som gir chilipepper den skarpe smaken. Anvendt på huden vil capsaicin gi en følelse av varme og lindring ved aktivering av en spesifikk reseptor i sensoriske nerveceller. Dette etterfølges av “desentisitation” ved vedvarende eksponering, noe som reduserer og opphever andre smertestimuli. Kliniske tester med topisk capsaicin brukt ved en rekke forskjellige tilstander forbundet med smerte har vist effekt. Det kan i enkelte tilfelle ta dager og uker før god effekt oppnås.

Når mentol påføres huden vil det føles kjølig, etterfulgt av en svakt smertestillende effekt. Først gir mentol en stimulering av nerver som gir signaler om kulde, etterfulgt av paralyse av nerver som overfører smertesignaler. Mentol utvider også blodkarene i huden.

Linnex er så kraftig at den er ubehagelig på områder med tynn hud, som lysken, halsen og ansiktet. Effekten øker under aktivitet og ved varme. Linnex anbefales derfor ikke i forbindelse med badstue, solarium, varm dusj eller ved soling.

 

Kilde: www.linnex.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.