Mulig sammenheng mellom depresjoner og betennelser

I studien målte forskerne nivået av signalproteinet TNF-alfa før og etter elektrosjokkbehandling. TNF-alfa er et protein kroppen produserer som reaksjon på infeksjoner og betennelser, skriver Aftenposten som siterer bladet Psykisk helse.
– Før behandlingen målte vi et uvanlig høyt nivå av TNF-alfa i pasientenes blod sammenlignet med nivået hos friske blodgivere. Under behandlingen sank TNF-alfa-nivået i takt med at pasientens tilstand bedret seg, forteller Hestad til Psykisk helse. Kontrollgruppen som ble behandlet med medikamenter og samtaler i stedet for elektrosjokk, beholdt det høye TNF-alfa-nivået.
Hestad understreker at funnene ikke beviser at infeksjoner kan utløse depresjoner, men at det kan være en årsakssammenheng. En av teoriene det nå åpnes for er at depresjoner kan oppstå som en følge av at mikroorganismer stimulerer immunsystemet. Dr. Hestads kommentar til Redaksjonen: Vær forsiktig med å si at den er en årsakssammenheng mellom depresjon og betennelse. Vi har stadfested at det er en sammenheng mellom et cytokin som heter Tumor necrosis factor alpha. Deprimerte ligger veldig høyt. Etter ECT behandling går de tilbake til det normale. Det skjer ikke med de som kun får farmakologisk behandling. De blir værende på høye verdier av TNF alpha. TNF alpha er en generell markør for at det kan være en betennelse i kroppen. Derav sammenhengen. Men, legg merke til at vi sier en mulig sammenheng.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.